Föreningens mål

Föreningens mål är att bevara och segla Atene som är ett traditionellt riggat fartyg och därigenom föra vidare både fartyget och hantverket runt detta till kommande generationer. Föreningen vill också ge ungdomar och vuxna en chans att uppleva sjömanskap i flera dimensioner, ta ansvar, visa hänsyn, känna gemenskap och att få kunskap inte bara i navigation och segling, utan också i
vad kust och hav har för betydelse såväl yrkesmässigt som för rekreation.

M/S ATENE ÄR EN HELT IDEELL FÖRENING

Allt vi gör står och faller med ideella insatser. Till grund ligger en mycket stor kärlek till havet och den stora lyckan i att vårda och segla Sveriges vackraste skuta, att slå vakt om Tjörns starka sjöfartstradition och föra den vidare till yngre generationener.

Föreningen M/S Atene är växande med medlemmar i alla åldrar. Flera generationer arbetar tillsammans med underhåll och segling. Här kombineras äldres erfarenheter med ungas vetgirighet, inspirerade av  tjusningen i att segla ett fartyg med liv och historia.

Atenes magasin

Föreningen har något så unikt som ett helt eget magasin. Precis bredvid den egna kajen. Här finns alla möjligheter att underhålla och förvara fartygets alla delar som plockas in för vintern.
Här finns också vårt kansli, vårt kök och fikarum, en samlingssal och egen välutrustad verkstad.

Historiskt är Tjörn en av Sveriges största sjöfartskommuner. Våra rötter kretsar hela tiden kring fartyg och båtar. Då är det viktigt att Atene finns för att bära vår kultur vidare och varje år utbilda hundratals ungdomar i allt som hör vår historia och sjölivet till. Över 10 000 ungdomar har hittills fått värdefulla kunskaper ombord.

Över 10 000 ungdomar har hittills fått värdefulla kunskaper ombord. Inte bara om vår fartygskultur utan även om hur man samarbetar och visar varandra respekt. Ombord suddas både åldersgränser och människors vardagssysslor ut. Alla jobbar och njuter tillsammans.

Välkommen du också att delta i vår gemenskap. Läs mer under “att bli medlem”.

Vår hemmahamn Skärhamn

Här har vi vår egen kaj och våra magasin med kontor, verkstad, kök, konferenslokal och förråd.

Arbetet i föreningen M/S Atenes styrelse

Föreningen M/S Atene är mycket väl fungerande. Framförallt beror det på alla medlemmar som drar
sitt strå till skutan. Föreningen leds av en styrelse på 16 personer med varierande erfarenheter,
ansvarsområden och kompetens. Möten hålls oftast varje månad. Under ett drygt år har vi nu varit hänvisade till digitala möten men från hösten 2021 gläds vi åt att återigen samlas i Atenes magasin på Ateneplan i Skärhamn.

Bland medlemmarna i Atenes styrelse finns i första hand omfattande erfarenhet och dokumenterad kunskap i navigation, säkerhet och sjömanskap på hög nivå. Här finns också stor teknisk kunskap i en mängd dicipliner som behövs för att hålla fartyget i god kondition. Föreningen har dessutom de flesta funktioner som finns hos ett företag men drivs helt ideellt.

Tomas Börgesson

Föreningens ordförande och kassör. Sjö-scout sen barnsben. Engagerad i föreningen M/S Atene nästan från starten. Välkänd ordförande i många föreningar på Tjörn. Gillar veteranbåtar och bilar.

E-post: [email protected]

SÖREN JOHANSSON

Föreningens DP ”utsedda person”. Lång erfarenhet från havet. Har i många år seglat som befälhavare på olika stora fartyg i svenska handelsflottan. Undervisar i sjösäkerhet.

Magnus R Nilsson

Föreningens vice ordförande. Skeppare redan vid 22. Vet allt om både skutan och föreningen. Lägger mycket av sin vakna tid på Atene. Långseglar även på egen köl med sin fina Hallberg-Rassy 34.

E-post: [email protected]

Tomas Liljedahl

Föreningens sekreterare. Startade sin långa seglarkarriär vid Hakefjordens strand. Var bland de allra första att bygga och segla sin optimist. Nr12 imponerar. Skutseglare sen 1975.

E-post: [email protected]

Per Sandberg

Skeppare och sen många år en genuin seglare på egna båtar. Arbetar som lots på fartygen som anlöper Brofjorden. Per är segel- och riggansvarig. Ordnade med Atenes byte av stormasten. 2019.

E-post: [email protected]

Johan Klemets

En av våra duktiga skeppare. Utbildad till ”master of yachts”. Tidigt skolad i sjöscouterna. God känsla och blick försegling. Hittade Maria på Atenes däck. Nu är de föräldrar till tre härliga gastar.

E-post: [email protected]

Thomas Tönnäng

Fartygsansvarig, lägger ett outröttligt engagemang på Atene. Mycket duktig att engagera ungdomarna ombord. Föreningens bästa berättare av skrönor från havet, gärna på tjörbu.

E-post: [email protected]

David van Riemsdijk

Frilufsfrämjare och gårdsägare men framför allt seglare. Har gjort viktiga elinstallationer på Atene. Mötte Jessan ombord. Idag har de två barn tillsammans på lantgården. Här skrapar han beck i botten.

E-post: [email protected]

Nils-Erik Nilsson

Erfaren båtföreningsmänniska, kom till oss från Britta i Uddevalla. En av Atenes skeppare. Hans intresse för segling och båtar har genom åren gjort honom till ägare av ett flertal olika stora flytetyg.

E-post: [email protected]

Jade Selle

Jade nybörjade på Atene i unga år och har nu pluggat till sjöbefäl klass VII på Chalmers i Göteborg. Hon seglar som bästeman och vi hoppas att hon snart skall ta rollen som skeppare.

E-post: [email protected]

AXEL LÖFGREN

Axels intresse för sjöfart började med en
nybörjarkurs på Atene. Har gått på Öckerö Seglande Gymnasieskola. Nu
är han nybakad sjökapten. Stort engagemang för våra unga medlemmar.

 

Ingemar Johansson

Skeppare på Atene sen 1991. Företagsledare på Tjörn. Utvecklar och säljer kustfiskebåtar. Är också mycket engagerad med fritidsbåtar. Född och uppväxt på Klädesholmen.

E-post: [email protected]

Christian Öhrström

Arkitekten som lever med en starkdröm att segla på egen köl på riktigt stora vatten. Redan idag tillbringar hanmycket tid på sin 42 fots jordenruntseglare. Älskar också allt med skutlivet.

E-post: [email protected]

Matilda Jakobsson

Läser naturlinjen, andra året på Nösnäsgymnasiet. Matilda är aktiv inom sjöscouterna där seglar hon C55:or. Hon kommer absolut att
plugga vidare men har ännu inte riktigt bestämt vad. ”Viktigt att också hinna med Atene”.

Anders Schedwin

Med ansvar för kommunikation och marknadsföring. Seglade med vänner på egen köl till Israel och hem igen 1973-1974. Anders är redaktör för tidningen Atene Magasin.

E-post: [email protected]

Stefan Brunander

Har ett förflutet som fartygschef inom kustartilleriet. Nyinflyttad tjörnbo med kunskap om organisation och ledning. Hängiven kappseglare. Kompisen heter Rufus.

E-post: [email protected]

Vår värdegrund

Upplevelser, gemenskap & äventyr

Bli medlem, Atene-vän eller sponsor

Alla kan bli medlemmar i Föreningen M/S Atene. Som medlem stöttar du arbetet med att bevara ett seglande kulturarv och ett levande skolfartyg, M/S Atene. Alla medlemmar får medlemstidning och erbjudanden om medlemsselingar med mera. Den som vill engagera sig ytterligare, arbeta på skutan, laga mat, segla som befäl, göra en pr-insats, sponsra, hjälpa till med en utbildning – alla är välkomna – kan höra av sig till vårt kansli eller fylla i en intresseanmälan.

“Nunc sit amet turpis”

Underhåll i dubbel bemärkelse

Välkommen med i onsdagsgänget

Det finns mycket runt Atene som för respekt med sig. En förerteelse som är alldeles nödvändig för att hålla den gamla damen Atene fräsch och på gott humör är onsdagsgänget.

Det brukar vara ca 20 goa gubbar som träffas för att jobba med allt underhåll. Många detaljer plockas in och får proffsig behandling i vårt magasin mycket görs på skutan under vår fina vintertäckning.
Socialt betyder onsdagsgänget massor och för skutan betyder arbetet allt.

Välkommen ner till Ateneplan i Skärhamn en onsdag mellan 09.00 och 13.00 så skall vi berätta mer.