Upplevelser, gemenskap & äventyr

Seglingsprogram 2024

Var med och njut av en segling tillsammans med andra goa människor som vill segla Atene. Upplev gemenskapen ombord, den goda maten, fartygets rörelser i vattnet, vinden som blåser i ditt ansikte och skärgården och havet runt dig.

Seglingarna ger många upplevelser men är också en utbildning i segling, navigation och sjömanskap. Undervisningen sker till stor del på individuell nivå, och vi hjälps åt att lära varandra, men instruktörer och övrigt befäl leder en stor del av undervisningen. Du är elev och del av besättningen och deltar i allt arbete efter förmåga.

 

 

Du behöver inte ha några förkunskaper även om det hjälper att vara van vid att vara ute och tåla att kanske bli kall och våt, och du måste vilja lära dig mer och delta aktivt i sysslorna ombord. Du är med och sätter segel, styr, navigerar, hjälper kocken, skrubbar däck etc. Ombord får du god mat och vara med om en mängd kul och spännande upplevelser.

Väder och vind är avgörande för seglingarna och skepparen kan bli tvungen att göra ändring i respektive seglings program.

Priserna inkluderar helpension. 

Ungdomskurser

Grundkurs ungdom JUNI (två alternativ)

STEG 1
15 – 20 juni FULLBOKAD
alt.  10 – 16 augusti Plats kvar

För dig som inte seglat skuta eller har begränsad seglingserfarenhet. Tillsammans har vi kul medan vi upptäcker livet ombord och lär oss grunderna i segling, navigering och sjömanskap.

Läs mer

 Du får hissa och trimma seglen, styra och svabba däck och du får också chans att ligga och slappa i hajnätet eller klättra i riggen. Det blir naturligtvis möjligheter till sommarlov med bad, kioskbesök och en och annan glass. Vi seglar längs Bohuskusten med möjlighet till någon avstickare. Vår fina T-shirt ingår i priset.

OBS! Det finns möjlighet att söka stipendium för ungdomar upp till 18 år boende i Bohuslän och Göteborg. Hör med föreningen när du anmäler dig.

I priset ingår en återträffsegling till självkostnadspris. Läs längre ner i programmet.

Grundkurs Alt 1

Påmönstring: 15 juni kl. 9 i Skärhamn
Avmönstring: 20 juni kl. 16 i Skärhamn
Lägsta ålder: Fullgjort åk 6
Pris: 5100:-

Grundkurs Alt 2

Påmönstring: 10 augusti kl. 9 i Skärhamn
Avmönstring: 16 augusti kl. 16 i Skärhamn
Lägsta ålder: Fullgjort åk 6.
Pris: 5900:-

UNGDOMSKURSER

Fortsättningskurs

STEG 2
27 juli – 4 augusti

Under 9 dagar ligger fokus på segling, kul upplevelser och härligt umgänge med gamla och nya kompisar. Vi använder och fördjupar våra kunskaper från grundkursen samtidigt som vi lär oss mer.

Läs mer

Det blir segling och upplevelser i skärgård men även segling utomskärs och förhoppningsvis en nattsegling längs kusten. En spännande upplevelse med många blinkande fyrar, lanternor och solens ned- och uppgång till havs. Kanske en översegling till Danmark eller Norge.

OBS! Det finns möjlighet att söka stipendium för ungdomar upp till 18 år boende i Bohuslän och Göteborg. Hör med föreningen när du anmäler dig.

I priset ingår en återträffsegling till självkostnadspris. Läs längre ner i programmet.

Påmönstring: 27 juli kl. 14 i Korsør.
Avmönstring: 4 augusti kl. 16 i Skärhamn.
Lägsta ålder: Fullgjort åk 8 eller deltagit i grundkurs.
Pris: 7200:-
Buss från Skärhamn till Korsør ingår i priset.

Ungdomskurser

Inställd

Nordisk Skutträff

STEG 3

23 juni – 1 juli

Nordisk seglats riktar sig till dig som är redo för nästa nivå. Actionfylld segling med tävling och gemenskap med vännerna både ombord på Atene och på andra skutor. 

Läs mer

Vi mönstrar på Atene och hela besättningen hjälps åt att svetsa samman gruppen både socialt och seglingsmässigt. Sedan möter vi upp andra nordiska skutor på Donsö och Eriksberg för att kappsegla i ett antal deltävlingar. I hamnarna väntar gemensamma aktiviteter och chans att lära känna de andra fartygens besättningar.

OBS! Det finns möjlighet att söka stipendium för ungdomar upp till 18 år boende i Bohuslän och Göteborg. Hör med föreningen när du anmäler dig.

I priset ingår en återträffsegling till självkostnadspris. Läs längre ner i programmet.

Påmönstring: 23 juni kl. 9 i Skärhamn
Avmönstring: 1 juli kl. 16 i Skärhamn
Lägsta ålder: Fullgjort åk 9 eller deltagit i steg 2-segling.
Pris: 7400:-

Vuxenkurser Långseglingar

Fåtal platser kvar

Expedition till Telemark

6 – 14 JULI

Följ med Atene på expedition till Telemark. En blandning av segling i skärgården, över havet och på Telemarkskanalen. Här finns både storslagen natur, historia och kulturarv.

Läs mer

Från Skärhamn tar vi oss upp längs Bohuskusten och sätter kurs över Skagerrak mot Langesund. Öppningsbara broar och ett antal slussar ska passeras innan vi kommer till Norsjø. Härifrån är planen att nå Notodden ca 70 km fågelvägen in i landet. För att komma under de lägsta fasta broarna kommer vi behöva fira ner toppstängerna, en upplevelse i sig. Vi kommer även att göra en dagsutflykt med turbåt från Ulefoss till Dalen, den mest spektakulära delen av kanalen. Denna tur inklusive lunch ombord är inkluderad i priset för seglingen. Efter många upplevelser i inlandet styr vi hem mot Skärhamn igen. Läs mer om kanalen på telemarkskanalen.no

Påmönstring: 6 juli kl.9 i Skärhamn
Avmönstring: 14 juli kl.16 i Skärhamn
Lägsta ålder: 18 år eller yngre i vuxens sällskap.
Pris:
11300:-

Vuxenkurser långseglingar

Fullbokad

Fyn Rundt

19 – 27 juli

Kust och hyggesegling, men också kappsegling med många andra skutor från bland annat Sverige, Danmark, Holland och Tyskland. Härliga race på dagarna varvas med trevliga arrangemang på kvällarna.

Läs mer

Våra danska värdar brukar vara helt fantastiska. Ett uppbåd av marknads- och matstånd, artister och massor av upptåg följer skutorna till de olika hamnarna. Känslan att befinna sig i detta skuteldorado är överväldigande. På dagarna vill vi helst se så många skutor som möjligt akteröver. På kvällarna är vi ofta bjudna ombord för umgänge med våra trevliga konkurrenter.

Påmönstring: 19 juli kl. 9 i Skärhamn
Avmönstring: 27 juli kl. 14 i Korsør
Lägsta ålder: 18 år, yngre i vuxens sällskap.
Pris: 9 400:-
Buss från Korsør till Skärhamn ingår i priset.

Vuxensegling Långseglingar

Fullbokad
senior västkusten

17 – 23 augusti

Segling i Bohusläns skärgård för oss som är 50+. Vi seglar och upplever kusten i en tid när den är som bäst och då värsta sommarhetsen är över. En tid då det är lätt att hitta en god hamn och
man kan ströva fritt över klipporna eller bland husen.

Läs mer

Du får lära dig grunderna i skutsegling medan vi seglar och upplever vår vackra natur och några av våra unika kustsamhällen. Vi prioriterar platser dit man inte så lätt kan ta sig och det inte är någon biltrafik. Kosteröarna hägrar i norr och Käringön i väster men också Kornöarna eller Gullholmen. Har vi tur med vädret kan det bli någon av våra gamla fyr- och lotsplatser som Väderöarna, Hållö, Måseskär eller Vinga. Väder och vind avgör naturligtvis var vi seglar och vart vi kommer. Segling i mestadels skyddade vatten. Vi siktar mot en blandning av natur- och kulturupplevelser och mycket segling.

Påmönstring: 17 augusti kl. 9 i Skärhamn
Avmönstring: 23 augusti kl. 15 i Skärhamn
Lägsta ålder: 50 år
Pris: 7700:-

Vuxenkurser Helg

Försommar i Bohuslän

24  – 26 Maj

En helg med segling, trevliga seglarkamrater av blandad ålder och god mat. Vi seglar i södra och mellersta Bohusläns skyddade vatten i en tid när naturen brukar visa sig från sin vackraste sida.

Läs mer

Blått hav och vackert grå klippor omslutna av nyutslagen grönska, violetta trift och styrmorsvioler. Strandskator och tärnor har anlänt och tillsammans med måsar och andra av kustens fåglar förskönar de luftrummet med sina karaktäristiska läten. Strandhugg i kustsamhällen och naturhamn när det är folktomt och vi kan ströva fritt bland hus och bryggor. Pärlor som Käringön, Gullhomen och Kornöarna är möjliga mål. Vart vi tar vägen beror på väder och vind.

Påmönstring: 24 maj kl. 18 Skärhamn
Avmönstring: 26 maj kl. 16 Skärhamn
Lägsta ålder: 18 år, yngre i vuxens sällskap
Pris: 2900:-

Vuxenkurser helg

Fullbokad

Sensommar i bohuslän

23 – 25 augusti

En fantastisk helg under sensommaren då havet fortfarande är varmt, lugnet lägger sig på kusten och skärgården visar sitt bästa jag. Möjlighet till svala mareldsbad på klippor av granit.

Läs mer

Vi seglar dit vindarna bär och du är en del av besättningen. Seglingen passar dig som vill lära dig grunderna i skutsegling medan vi seglar och upplever vår vackra natur och några av våra unika kustsamhällen. Det blir segling i mellersta och södra Bohuslän i mestadels skyddade vatten.

Påmönstring: 23 augusti kl. 18 Skärhamn.
Avmönstring: 25 augusti kl. 16 Skärhamn.   
Lägsta ålder:  18 år, yngre i vuxens sällskap.
Pris: 2900 :-

Kortare turer

Dagsegling

Fullbokad

7 augusti

Ta chansen och pröva en härlig dag ombord på Tjörns stolthet, Atene. Vi hoppas på en vacker sommardag i omgivningarna runt Tjörn. Väder och vind får styra. Lunch och fika ingår.

Läs mer

Påmönstring: 7 augusti kl. 9 i Skärhamn
Avmönstring: 7 augusti kl. 16 i Skärhamn
Pris vuxen: 750:-
Pris barn under 13 år: 350:-

Kortare turer

Familjesegling

Fullbokad

5 – 6 augusti

Två dagar och en natt ombord. Här hinner du prova på mycket som skutsegling har att erbjuda. Segla, äta gott, sova sött och träffa trevliga människor. Väder och vind får styra vart vi sätter kursen.

Läs mer

Påmönstring: 5 augusti kl. 9 i Skärhamn.
Avmönstring: 6 augusti  kl. 17 i Skärhamn.
Pris vuxen: 2100:-
Pris barn under 13 år: 1050:-

Medlemssegling

6 Juni

Nationaldag och seglingsdag för medlemmar. Vi lämnar Skärhamn kl 9 och beräknar vara tillbaks runt 16. Kursen går söder ut i Tjörnskärgården, vi hinner också med ett kortare stopp på Sillens Dag på Klädesholmen.

Pris 350:- per person. Fika ombord ingår.

Läs mer

Påmönstring: 6 juni kl 9 i Skärhamn
Avmönstring: 6 juni kl 16 i Skärhamn
Pris: 350:-

Återträff ett

20 – 22 september

För dig som seglat grundkurs.

Här har du chans att träffa dina kompisar från sommarens segling och återuppleva livet ombord samtidigt som du kommer vidare och laddar för nästa års seglingar.

Läs mer

Påmönstring: 20 september kl 18 i Skärhamn
Avmönstring: 22 september kl 15 i Skärhamn
Pris: 400:-

För anmälan – Skicka e-brev direkt till [email protected].
Ange namn och vilken segling du seglat. 

Återträff två

27 – 29 september

För dig som seglat någon av fortsättningskurserna, steg 2 eller 3.

Här har du chans att träffa dina kompisar från sommarens segling och återuppleva livet ombord samtidigt som du kommer vidare och laddar för nästa års seglingar.

Läs mer

Påmönstring: 27 september kl 18 Skärhamn
Avmönstring: 29 september kl 15 Skärhamn
Pris: 400:-

För anmälan – Skicka e-brev direkt till [email protected].
Ange namn och vilken segling du seglat. 

Anmälan till segling

För längre sommarseglingar ska anmälningsavgiften, 1000 kr, betalas i samband anmälan. Resterande belopp betalas närmare seglingens genomförande. Priset inkluderar helpension.

Du ska kunna simma 200 m och ha en giltig olycksfallsförsäkring.

Föreningen M/S Atene förbehåller sig rätten att ändra i kursprogrammet. Berörda elever kommer i så fall att meddelas.

Sommarseglingarna med Atene sker i samarbete med: