Upplevelser, gemenskap & äventyr

Seglingsprogram 2024

Vi planerar just nu 2024 års seglingsprogram. Det beräkknas vara klart i mitten av december. Håll utkik här på hemsidan! Se 2023 nedan som exempel.

Seglingsprogram 2023

Var med och njut av en segling tillsammans med andra goa människor som vill segla Atene. Upplev gemenskapen ombord, den goda maten, fartygets rörelser i vattnet, vinden som blåser i ditt ansikte och skärgården och havet runt dig.

Seglingarna ger många upplevelser men är också en utbildning i segling, navigation och sjömanskap m.m. Undervisningen sker till stor del på individuell nivå, och vi hjälps åt att lära varandra, men instruktörer och övrigt befäl leder en stor del av undervisningen. Du är elev och del av besättningen och deltar i allt arbete efter förmåga.

 

 

 

 

Du behöver inte ha några förkunskaper även om det hjälper att vara van vid att vara ute och tåla att kanske bli kall och våt, och du måste vilja lära dig mer och delta aktivt i sysslorna ombord. Du är med och sätter segel, styr, navigerar, hjälper kocken, skrubbar däck etc. Ombord får du god mat och vara med om en mängd kul och spännande upplevelser.

Väder och vind är avgörande för seglingarna och skepparen kan bli tvungen att göra ändring i respektive seglings program. Hittills har vi emellertid nästan alltid kunna genomföra seglingarna så som vi planerat.

Priserna inkluderar helpension. 

Ungdomskurser

Grundkurs ungdom JUNI (två alternativ)

STEG 1
17 – 22 juni
alt. 26 juni – 2 juli

För dig som inte seglat skuta eller har begränsad seglingserfarenhet. Tillsammans har vi kul medan vi upptäcker segling, navigering och sjömanskap.

Läs mer

Du får hissa och trimma seglen, styra, svabba däck m.m. men även chans att ligga och slappa i hajnätet eller klättra i riggen och masterna. Och det blir naturligtvis möjligheter till sommarlov med bad, kioskbesök. En och annan glass kan det också bli. Vi seglar längs vår vackra Bohuskust med möjlighet till någon avstickare.

Vår fina T-shirt ingår i priset.

OBS! Det finns möjlighet att söka stipendium för ungdomar upp till 18 år. Hör med kansliet när du anmäler dig.

I priset ingår en återträffsegling till självkostnadspris. Läs längre ner i programmet.

Grundkurs Alt 1

Påmönstring: 17 juni kl. 9 i Skärhamn
Avmönstring: 22 juni kl. 16 i Skärhamn
Lägsta ålder: Fullgjort åk 6
Pris: 4900:-
Bokningsnummer: 4

Grundkurs Alt 2

Påmönstring: 26 juni kl. 9 i Skärhamn
Avmönstring: 2 julikl. 16 i Skärhamn
Lägsta ålder: Fullgjort åk 7.
Pris: 5700:-
Bokningsnummer: 5

UNGDOMSKURSER

Kust & Skärgård,

Fortsättningskurs

STEG 2
3 – 11  juli

Under 9 dagar ligger fokus på segling, kul upplevelser och härligt umgänge med gamla och nya kompisar. Vi använder och fördjupar våra kunskaper från grundkursen samtidigt som vi lär oss mer.

Läs mer

Det blir segling och upplevelser i skärgård men nu blir det även segling utomskärs och förhoppningsvis en nattsegling längs kusten. En spännande upplevelse med många blinkande fyrar, lanternor och solens upp och nedgång till havs. Kanske en översegling till Danmark eller Norge.

OBS! Det finns möjlighet att söka stipendium för ungdomar upp till 18 år. Hör med kansliet när du anmäler dig.

I priset ingår en återträffsegling till självkostnadspris. Läs längre ner i programmet.

Påmönstring: 3 juli kl. 09 Skärhamn.
Avmönstring: 11 juli kl. 15 Skärhamn.
Lägsta ålder: Fullgjort åk 8 eller seglat grundkurs.
Pris: 7200:-
BOKNINGSNUMMER: 6

 Ungdomskurser

Kust och hav, Fortsättningskurs

STEG 3
5 – 13 augusti

Seglingen riktar sig till dig som
är redo för nästa nivå, steg 3. Vi startar seglingen i Arendal på norska Sörlandet dit Atene kommit som deltagare i Tal Ships’ Race. Vi seglar både i skärgård och över havet och utvecklar våra kunskaper från tidigare.

Läs mer

I Norge får vi känna på lite av TSR-känslan innan vi ger av oss av för att uppleva kusten följt av översegling av Skagerrak. Väder och vindar blir avgörande för om det blir över till Bohuskusten eller till Danmarks nordspets Skagen för att därifrån segla över Kattegatt för mot Skärhamn. Vi hoppas och tror att detta kommer bli en kurs med mycket segling där du ytterligare fördjupa dina kunskaper och få uppleva segling i världens bästa seglingsvatten samtidigt som det kan blir norska och svenska hamnar men troligen även dansk hamn.

OBS! Det finns möjlighet att söka stipendium för ungdomar upp till 18 år. Hör med kansliet när du anmäler dig.

I priset ingår en återträffsegling till självkostnadspris. Läs längre ner i programmet.

Påmönstring: 5 augusti kl. 14 i Arendal
Avmönstring: 13 augusti kl. 16 i Skärhamn
Lägsta ålder: Fullgjort åk 9 eller seglat
fortsättningskurs.
Pris: 7 200:-
Bokningsnummer: 9

UNG/VUXEN

Äventyrssegling tall ships’ race

STEG 4
22 JULI – 5 AUGUSTI

Välkommen på det stora, 15 dagar långa, skutäventyret. Ett äventyr med två långa seglingar och flera dygn till havs, men även med flera dagar i hamn med mycket folk och festligheter.

Läs mer

Här bjuds på många tillfällen att träffa ungdomar och andra ombord på fartygen eller i land på olika event. Samtalsämnena kan vara många men att ljuga lite lagom om allt man upplevt under seglingarna är självklart. Tillfartssegling från Bergen till Lerwick på Shetlandsöarna. Här möter vi de andra stora segelfartygen som skall delta i kappseglingen. Påmönstring i Bergen 22 juli. Iordningställande av fartyget, träning av besättningen och avsegling mot Shetland. Bergen – Lerwick ca 200 M och tiden det tar beror på vädret. Det kan vara ganska tufft på Nordsjön om vi har otur men det rör sig normalt om två – tre dygn. Fartygen samlas i hamnen 26 juli. Kan bli något senare om vädret inte riktigt är med oss. Sedan ligger vi i Lerwick fram till starten 29 juli. Du kan hitta mer om Lerwickstoppet på www.tallshipslerwick.com Kappseglingen över Nordsjön till Arendal i Norge startar 29 juli. I Arendal www.tallshipsracearendal.no blir det avslutning på Årets TSR som började i Den Helder, fortsatte till Hartlepool och gick sedan till Fredrikstad följt av Lerwick och därpå Arendal där fartygen skall vara 3 augusti då racet avslutas och Atene byter besättning.

Påmönstring: 22 juli Bergen
Avmönstring: 5 augusti Arendal
Lägsta ålder: 16 år (fyller under året) eller seglat Steg 3-segling.
Bussresa Vi ordnar busresa till Bergen och hem från Arendal till självkostnadspris
Pris:
12000:-
Bokningsnummer: 8

Vuxenkurser långseglingar

Norska fjordar och fjäll

13 – 22 juli

10 dagars segling från Skärhamn till Bergen. För vuxna ett äventyr med flera vägval. Vägval som är starkt  påverkade av väder och vind.

Läs mer

Efter starten i Skärhamn blir det kanske en dag på Bohuskusten för att träna besättningen. Sedan sätter vi av mot Skagen där det troligen blir ett stopp innan det lite längre segelbenet upp mot Lindesnäs, Norges Kap Horn. Här finns några hamnar att välja på innan det blir mer öppen kust bort förbi Jaeren och Jaerens rev. Dagsetapperna kan bli långa och ibland dygnslånga med nattsegling. I höjd med Stavanger kommer vi in i den mer skyddade norska skärgården, med flera stora öar och trevliga samhällen, eller drar utanför upp mot Utsira. Vi fortsätter längs Vestlandets karaktäristiska övärld med fjällen som fond. Möjlighet att ta sig in och göra strandhugg i någon av de vackra fjordarna. Kanske möjlighet till att vandra upp på något fjäll för att beundra den fantastiska utsikten. Seglingen innebär att du kanske är till sjöss ett par dygn i sträck.

Påmönstring: 13 juli kl. 9 Skärhamn
Avmönstring: 22 juli Bergen
Lägsta ålder: 18 år
Vi arrangerar buss från Bergen till självkostnadspris
Pris: 10000:-
Bokningsnummer: 7

seniorsegling i bohuslän 50+

senior västkusten

18 – 24 augusti

Segling i Bohusläns skärgård för oss som är 50+ Vi seglar och upplever kusten i en tid när den är som bäst, då värsta sommarhetsen är över i Bohuslän.

Läs mer

En tid då det är lätt att hitta en god hamn och man kan ströva fritt över klipporna eller bland husen. Du får lära dig grunderna i skutsegling medan vi seglar och upplever vår vackra natur och några av våra unika kustsamhällen. Vi prioriterar platser dit man inte så lätt kan ta sig och det inte är någon biltrafik. Kosteröarna hägrar i norr och Käringön i väster men också Kornöarna eller Gullholmen. Har vi tur med vädret kan det bli någon av våra gamla fyr- och lotsplatser som Väderöarna, Hållö, Måseskär eller Vinga. Väder och vind avgör naturligtvis var vi seglar och vart vi kommer. Segling i mestadels skyddade vatten. Vi siktar mot en blandning av natur- och kulturupplevelser och mycket segling.

Påmönstring: 18 augusti kl. 15 Skärhamn
Avmönstring: 24 augusti kl. 15 Skärhamn
Lägsta ålder: 50 år
Pris: 7500:-
Bokningsnummer: 12

Vuxenkurser Helg

Försommar i Bohuslän

26  – 28 Maj

En helg med segling, trevliga seglarkamrater av blandad ålder och god mat. Vi seglar i södra och mellersta Bohusläns skyddade vatten i en tid när naturen brukar visa sig från sin vackraste sida.

Läs mer

Blått hav och vackert grå klippor omslutna av nyutslagen grönska, violetta trift och styrmorsvioler. Strandskator och tärnor har anlänt och tillsammans med måsar och andra av kustens fåglar förskönar de luftrummet med sina karaktäristiska läten. Strandhugg i kustsamhällen och naturhamn när det är folktomt och vi kan ströva fritt bland hus och bryggor. Pärlor som Käringön, Gullhomen och Kornöarna är möjliga mål. Vart vi tar vägen beror på väder och vind.

Påmönstring: 26 maj kl. 18 Skärhamn
Avmönstring: 28 maj kl. 16 Skärhamn
Lägsta ålder: 18 år, yngre i målsmans sällskap
Pris: 2700:-
Bokningsnummer: 2

Öppet skepp

5 juni

Varmt välkommen till oss på Ateneplan i Skärhamn. Vi visar Atene mellan 10 och 16 och berättar om verksamheten. Kom själv eller ta med barn, barnbarn, grannar släkt och vänner. Detta blir en unik dag att stifta bekantskap med Tjörns Stolthet.

Vuxenkurser helg

Sensommar i bohuslän

25 – 27 augusti

En fantastisk helg under sensommaren då havet fortfarande är varmt, lugnet lägger sig på kusten och skärgården visar sitt bästa jag. Möjlighet till svala mareldsbad på klippor av granit.

Läs mer

Vi seglar dit vindarna bär och du är en del av besättningen. Seglingen passar dig som vill lära dig grunderna i skutsegling medan vi seglar och upplever vår vackra natur och några av våra unika kustsamhällen. Det blir segling i mellersta och södra Bohuslän i mestadels skyddade vatten.

Påmönstring: 25 augusti kl. 18 Skärhamn.
Avmönstring: 27 augusti  kl. 16 Skärhamn.   
Lägsta ålder:  18 år, yngre i målsmans sällskap.
Pris: 2700 :-
Bokningsnummer: 13

Kortare turer

Dagsegling

15 augusti

Ta chansen och pröva en härlig dag ombord på Tjörns stolthet, Atene. Vi hoppas på en vacker sommardag i omgivningarna runt Tjörn. Väder och vind får styra. Lunch och fika ingår.

Läs mer

Påmönstring: 15 augusti kl. 9 i Skärhamn
Avmönstring: 15 augusti kl. 16 i Skärhamn
Pris vuxen: 700:-
Pris barn under 13 år: 300:-
Bokningsnummer: 10

Kortare turer

Familjesegling

16 – 17 augusti

Två dagar och en natt ombord. Här hinner du prova på mycket som skutsegling har att erbjuda. Segla, äta gott, sova sött och träffa trevliga människor. Väder och vind får styra vart vi sätter kursen.

Läs mer

Påmönstring: 16 augusti kl. 9 Skärhamn. Avmönstring: 17 augusti  kl. 17 Skärhamn.
Pris vuxen: 2000:-
Pris barn under 13 år: 1000:-
Bokningsnummer: 11

Medlemssegling

6 Juni

Nationaldag och seglingsdag för medlemmar. Vi lämnar Skärhamn kl 9 och beräknar vara tillbaks runt 16. Kursen går söder ut i Tjörnskärgården, vi hinner också med ett kortare stopp på Sillens Dag på Klädesholmen.

Pris 200:- per person. Fika ingår i priset.

Läs mer

Påmönstring: 6 juni kl 9 Skärhamn
Avmönstring: 6 juni kl 16 Skärhamn
Pris: 200:-
Bokningsnummer: 3

Återträff ett

15 – 17 september

För dig som seglat grundkurs.

Här har du chans att träffa dina kompisar från sommarens segling och återuppleva livet ombord samtidigt som du kommer vidare och laddar för nästa års seglingar.

Läs mer

Påmönstring 15 september kl 18 Skärhamn
Avmönstring 17 september kl 15 Skärhamn
Pris: 400:-
Bokningsnummer: 14

För anmälan – Skicka e-brev direkt till [email protected].
Ange namn och vilken segling du seglat. 

Återträff två

22 – 24 september

För dig som seglat någon av fortsättningskurserna.

Här har du chans att träffa dina kompisar från sommarens segling och återuppleva livet ombord samtidigt som du kommer vidare och laddar för nästa års seglingar.

Läs mer

Påmönstring: 22 september kl 18 Skärhamn
Avmönstring: 24 september kl 15 Skärhamn
Pris: 400:-
Bokningsnummer: 15

För anmälan – Skicka e-brev direkt till [email protected].
Ange namn och vilken segling du seglat. 

Anmälan till segling

För längre sommarseglingar ska anmälningsavgiften, 1000 kr, betalas i samband anmälan. Resterande belopp betalas närmare seglingens genomförande. Priset inkluderar helpension.

Du ska kunna simma 200 m och ha en giltig olycksfallsförsäkring.

Föreningen M/S Atene förbehåller sig rätten att ändra i kursprogrammet. Berörda elever kommer i så fall att meddelas.

Sommarseglingarna med Atene sker i samarbete med: