Upplevelser, gemenskap & äventyr

Seglingsprogram 2022

Var med och njut av en segling tillsammans med andra goa människor som vill segla Atene. Upplev gemenskapen ombord, den goda maten, fartygets rörelser i vattnet, vinden som blåser i ditt ansikte och skärgården och havet runt dig.

Seglingarna ger många upplevelser men är också en utbildning i segling, navigation och sjömanskap m.m. Undervisningen sker till stor del på individuell nivå, och vi hjälps åt att lära varandra, men instruktörer och övrigt befäl leder en stor del av undervisningen. Du är elev och del av besättningen och deltar i allt arbete efter förmåga. Du behöver inte ha några förkunskaper även om det hjälper att vara van vid att vara ute och tåla att kanske bli kall och våt, och du måste vilja lära dig mer och delta aktivt i sysslorna ombord. Du är med och sätter segel, styr, navigerar, hjälper kocken, skrubbar däck etc.

 

Ombord får du god mat och vara med om en mängd kul och spännande upplevelser.

Väder och vind är avgörande för seglingarna och skepparen kan bli tvungen att göra ändring i respektive seglings program. Hittills har vi emellertid nästan alltid kunna genomföra seglingarna så som vi planerat.

Priserna inkluderar helpension. 

Vår verksamhet och Coronavisruset

Vi följer utvecklingen kontinuerligt och anpassar seglingar och andra aktiviteter efter myndigheternas bestämmelser och rekommendationer.

Ungdomskurser

Grundkurs ungdom JUNI resp. Augusti

STEG 1
18 – 23 juni
alt. 8 – 14 augusti

För dig som inte seglat skuta eller har begränsad seglingserfarenhet. Tillsammans har vi kul medan vi upptäcker segling, navigering och sjömanskap.

Läs mer

Du får hissa och trimma seglen, styra, svabba däck m.m. men även chans att ligga och slappa i hajnätet eller klättra i riggen och masterna. Och det blir naturligtvis möjligheter till sommarlov med bad, kioskbesök och en och annan glass kan det också bli. Vi seglar längs vår vackra Bohuskust med möjlighet till någon avstickare.

Vår fina T-shirt ingår i priset.

OBS! Det finns möjlighet att söka stipendium för ungdomar upp till 18 år. Hör med kansliet när du anmäler dig.

I priset ingår en återträffsegling till självkostnadspris. Läs längre ner i programmet.

Grundkurs juni

Påmönstring: 18 juni kl. 9 i Skärhamn
Avmönstring: 23 juni kl. 16 i Skärhamn
Lägsta ålder: Fullgjort åk 6
Pris: 4700:-
Bokningsnummer: 3

Grundkurs augusti

Påmönstring: 8 augusti kl. 9 i Skärhamn
Avmönstring: 14 augusti kl. 16 i Skärhamn
Lägsta ålder: Fullgjort åk 7.
Pris: 5500:-
Bokningsnummer: 9

UNGDOMSKURSER

Fortsättningskurs

STEG 2
6 – 14  juli

Under 9 dagar ligger fokus på äventyr, segling, upplevelser och härligt umgänge med likasinnade. Från Skärhamn seglar vi söder över för att sedan ta oss över Kattegatt och längs den danska kusten med dess många öar.

Läs mer

Nu använder vi och fördjupar våra kunskaper från grundkursen samtidigt som vi lär oss mer. Eventuellt kan det bli tillfälle att pröva på en första nattsegling innan vi letar oss ner mot Öresund och
Malmö.

Segling i mestadels skyddade vatten längs danska övärlden. Här finns många fina hamnar och fina sandstränder som gjorda för härliga bad och möjlighet att få sand mellan tårna.

Kajplatsen i Malmö är ca 700 m från Centralen. Vi meddelar i god tid tåg- eller bussavgång från Malmö. Minst ett befäl medföljer.

OBS! Det finns möjlighet att söka stipendium för ungdomar upp till 18 år. Hör med kansliet när du anmäler dig.

I priset ingår en återträffsegling till självkostnadspris. Läs längre ner i programmet.

Påmönstring: 6 juli kl. 09 Skärhamn.
Avmönstring: 14 juli kl. 15 Malmö.
Lägsta ålder: Fullgjort åk 8 eller seglat grundkurs.
Vår fina t-shirt och bussresan ingår i priset.
Pris: 6700:-
BOKNINGSNUMMER: 5

Ungdomskurser

Nordisk skutträff

STEG 3
27 juni – 5 juli

Nordisk skutträff riktar sig till dig som
är redo för nästa nivå, steg 3. Actionfylld
segling med tävling, gemenskap med
vännerna ombord och på andra båtar.

Läs mer

Vi mönstrar på i Skärhamn och hela besättningen hjälps åt att svetsa samman gruppen både socialt och seglingsmässigt
för att senare möta upp andra skutor i Gluppöbassängen i Fjällbackaskärgården. Här startar ”Nordisk Skutträff”med skutor från Sverige, Danmark och Norge.

Från Gluppö seglar vi till Gravningsund och dagen därpå blir det första regattadagen med kappsegling då vi ska ta oss till Fredriksstad. Här är vi på den klassiska och vackra skutön Isegran och kommer ha ytterligare en dag med regatta, troligen med kortare, intensivare kappseglingar med många slag och gippar. Därefter blir det avslutningsmiddag och prisutdelning innan vi seglar tillbaka genom Bohuslän till Skärhamn.

OBS! Det finns möjlighet att söka stipendium för ungdomar upp till 18 år. Hör med kansliet när du anmäler dig.

I priset ingår en återträffsegling till självkostnadspris. Läs längre ner i programmet.

Påmönstring: 27 juni kl. 9 i Skärhamn
Avmönstring: 5 juli kl. 16 i Skärhamn
Lägsta ålder: Fullgjort åk 9 eller seglat
fortsättningskurs.
Pris: 7 000:-
Bokningsnummer: 4

UNG/VUXEN

Äventyrssegling
Danmark/Tyskland

STEG 4
15 – 23 juli

Mycket segling med varierande dygnsetapper genom spännande vatten. Räkna även med någon eller några nattseglingar. Från Malmö letar vi oss söder över och söker äventyret.

Läs mer

Vi seglar genom den danska övärlden mot Tyskland. Vart vi söker oss är inte fastställt men möjligheterna är många. Öster ut lockar Bornholm och Christiansö och söder ut vattnen kring Rygen och Stralsund. Håller vi till höger och seglar mer mot väster har vi Mön med sina vita kritklippor och sedan smålandsfarvattnen med alla sina öar.
Härifrån ligger Fehmarn och Travemynde inom räckhåll om väder och vind är med oss. Längre väster ut lockar området kring Kiel, Flensburg och Sönderborg. Till slut tar vi oss upp genom Stora Bält till Korsör där vi mönstrar av.

Påmönstring: 15 juli kl. 14 Malmö
Avmönstring: 23 juli kl. 14 Korsör
Lägsta ålder: 16 år eller seglat Nordisk Skutträff.
Bussresa hem till Skärhamn ingår i priset.
Nerresa
till Malmö lättast med tåg eller buss. Kajplatsen är ca 700 m från stationen.
Pris:
6700:-
Bokningsnummer: 6

Vuxenkurser långseglingar

Fyn rundt

23 -30 juli

Kust och hyggesegling, men också kappsegling med ett sjuttiotal andra skutor från  Sverige, Danmark, Holland, Tyskland m fl. Härliga race på dagarna varvas med mycket trevliga arrangemang på kvällarna.

Läs mer

Våra danska värdar brukar vara helt fantastiska. Ett uppbåd av marknads- och matstånd, artister och massor av upptåg följer skutorna till de olika hamnarna. Känslan att befinna sig i detta skuteldorado är överväldigande. På dagarna vill vi helst se så många skutor som möjligt akteröver. På kvällarna är vi ofta bjudna ombord för umgänge med våra trevliga konkurrenter.

Påmönstring: 23 juli kl. 14 Korsör
Avmönstring: 30 juli kl. 14 Svendborg
Lägsta ålder: 18 år
Vi arrangerar buss till på- och avmönstring.
Pris: 7800:- Kostnad för buss tillkommer.
Bokningsnummer: 7

Vuxenkurser långseglingar

Danska pärlor

30 juli – 6 augusti

Äventyrssegling och danskt hygge  med fokus på segling, upplevelser och härligt umgänge med likasinnade. Vi tror på en fantastisk segling fylld av vackra platser att se och uppleva längs vägen.

Läs mer

Detta är ett av världens bästa seglingsområden med skyddade vatten. Stora möjligheter att vi får glida fram med alla segel satta och kanske få någon spännande nattsegling genom dessa vatten som Atene en gång byggdes för. I Danmark finns många vackra och gemytliga öar och platser att ta sig till som t ex. Samsö, den lilla fina ön Anholt mitt ute i Kattegatt och Läsö. På Jyllänska fastlandet är Ebeltoft en riktig pärla. Många platser med mysig bebyggelse. Gott öl, speciellt gemyt och stränder så du kan få härlig sand mellan tårna och fina bad. Som alltid är segling i fokus. Väder och vind samt plats i hamnarna påverkar vart vi går och hur långa etapper vi seglar. 

Påmönstring: 30 juli kl. 14 Svendborg
Avmönstring: 6 augusti kl. 16 Skärhamn
Lägsta ålder: 18 år
Vi arrangerar buss till på- och avmönstring.
Pris: 8000:- Kostnad för buss tillkommer.
Bokningsnummer: 8

Vuxensegling Helg

Försommar i Bohuslän

20  – 22 Maj

En helg med segling, trevliga seglarkamrater av blandad ålder och god mat. Vi seglar i södra och mellersta Bohusläns skyddade vatten i en tid när naturen brukar visa sig från sin vackraste sida.

Läs mer

Blått hav och vackert grå klippor omslutna av nyutslagen grönska, violetta trift och styrmorsvioler. Strandskator och tärnor har anlänt och tillsammans med måsar och andra av kustens fåglar förskönar de luftrummet med sina karaktäristiska läten. Strandhugg i kustsamhällen och naturhamn när det är folktomt och vi kan ströva fritt bland hus och bryggor. Pärlor som Käringön, Gullhomen och Kornöarna är möjliga mål. Vart vi tar vägen beror på väder och vind.

Påmönstring: 20 maj kl. 18 i Skärhamn
Avmönstring: 22 maj kl. 15 i Skärhamn
Lägsta ålder: 18 år, yngre i målsmans sällskap
Pris: 2600:-
Bokningsnummer: 1

Seniorsegling i Bohuskusten 50+

Senior Västkusten

19 – 25 augusti

Segling i Bohusläns skärgård för oss som är 50+ Vi seglar och upplever kusten i en tid när den är som bäst, då värsta sommarhetsen är över i Bohuslän.

Läs mer

En tid då det är lätt att hitta en god hamn och man kan ströva fritt över klipporna eller bland husen. Du får lära dig grunderna i skutsegling medan vi seglar och upplever vår vackra natur och några av våra unika kustsamhällen. Vi prioriterar platser dit man inte så lätt kan ta sig och det inte är någon biltrafik. Kosteröarna hägrar i norr och Käringön i väster men också Kornöarna eller Gullholmen. Har vi tur med vädret kan det bli någon av våra gamla fyr- och lotsplatser som Väderöarna, Hållö, Måseskär eller Vinga. Väder och vind avgör naturligtvis var vi seglar och vart vi kommer. Segling i mestadels skyddade vatten. Vi siktar mot en blandning av natur- och kulturupplevelser och mycket segling.

Påmönstring: 18 augusti kl. 18 alt. 19 augusti kl 10 i Skärhamn
Avmönstring: 25 augusti kl. 15 i Skärhamn
Lägsta ålder: 50 år
Pris: 7300:-
Bokningsnummer: 13

Vuxenkurser helg

Sensommar i bohuslän

26 – 28 augusti

En fantastisk helg under sensommaren då havet fortfarande är varmt, lugnet lägger sig på kusten och skärgården visar sitt bästa jag. Möjlighet till svala mareldsbad på klippor av granit.

Läs mer

Vi seglar dit vindarna bär och du är en del av besättningen. Seglingen passar dig som vill lära dig grunderna i skutsegling medan vi seglar och upplever vår vackra natur och några av våra unika kustsamhällen. Det blir segling i mellersta och södra Bohuslän i mestadels skyddade vatten.

Påmönstring: 26 augusti kl. 18 Skärhamn.
Avmönstring: 28 augusti  kl. 15 Skärhamn.   
Lägsta ålder:  18 år, yngre i målsmans sällskap.
Pris: 2600 :-
Bokningsnummer: 14

Kortare turer

Dagsegling

15 augusti

Ta chansen och pröva en härlig dag ombord på Tjörns stolthet, Atene. Vi hoppas på en vacker sommardag i omgivningarna runt Tjörn. Väder och vind får styra.

Läs mer

Påmönstring: 15 augusti kl. 9 i Skärhamn
Avmönstring: 15 augusti kl. 16 i Skärhamn
Pris vuxen: 700:-
Pris barn under 13 år: 300:-
Bokningsnummer: 10

Kortare turer

Familjesegling

17 – 18 augusti

Två dagar och en natt ombord. Här hinner du prova på mycket som skutsegling har att erbjuda. Segla, äta gott, sova sött och träffa trevliga människor. Väder och vind får styra vart vi sätter kursen.

Läs mer

Påmönstring: 17 augusti kl. 9 Skärhamn. Avmönstring: 18 augusti  kl. 17 Skärhamn.
Pris vuxen: 2000:-
Pris barn under 13 år: 1000:-
Bokningsnummer: 12

Öppet skepp

5 juni

Varmt välkommen till oss på Ateneplan i skärhamn. Vi visar Atene mellan 10 och 16 och berättar om verksamheten. Kom själv eller ta med barn, barnbarn, grannar släkt och vänner. Detta blir en unik dag att stifta bekantskap med Tjörns Stolthet.

Medlemssegling

6 Juni

Nationaldag och seglingsdag för medlemmar. Vi lämnar Skärhamn kl 9 och beräknar vara tillbaks runt 16. Kursen går söder ut i Tjörnskärgården, vi hinner också med ett kortare stopp på Sillens Dag på Klädesholmen.

Pris 200:- per person. Fika ingår i priset.

Läs mer

Påmönstring: 30 september kl 18 Skärhamn
Avmönstring: 2 oktober kl 15 Skärhamn
Pris: 400:-
Bokningsnummer: 2

Återträff ett

23 – 25 september

För de som seglat grundkurs.

Här har du chans att träffa dina kompisar från sommarens segling och återuppleva livet ombord samtidigt som du kommer vidare och laddar för nästa års seglingar.

Läs mer

Påmönstring 23 september kl 18 Skärhamn
Avmönstring 25 september kl 15 Skärhamn
Pris: 400:-
Bokningsnummer: 15

För anmälan – Skicka e-brev direkt till segla@msatene.se.
Ange namn och vilken segling du seglat. 

Återträff två

30 september – 2 oktober

För de som seglat Fortsättningskurs eller Nordisk skutträff.

Här har du chans att träffa dina kompisar från sommarens segling och återuppleva livet ombord samtidigt som du kommer vidare och laddar för nästa års seglingar.

Läs mer

Påmönstring: 30 september kl 18 Skärhamn
Avmönstring: 2 oktober kl 15 Skärhamn
Pris: 400:-
Bokningsnummer: 16

För anmälan – Skicka e-brev direkt till segla@msatene.se.
Ange namn och vilken segling du seglat. 

Seglingsprogram 2023

Vi är redan igång med planeringen för 2023. Då riktar vi blickarna långt västerut mot Norge och Skottland.

Anmälan till segling

För längre sommarseglingar ska anmälningsavgiften, 1000 kr, betalas i samband anmälan. Resterande belopp betalas närmare seglingens genomförande. Priset inkluderar helpension.

Du ska kunna simma 200 m och ha en giltig olycksfallsförsäkring.

Föreningen M/S Atene förbehåller sig rätten att ändra i kursprogrammet. Berörda elever kommer i så fall att meddelas.

Sommarseglingarna med Atene sker i samarbete med:

Är du över 18 år?