Upplevelser, gemenskap & äventyr

Seglingsprogram 2020

 Seglingarna är en upplevelse men också en utbildning. Du är med och sätter segel, styr, navigerar, hjälper kocken i byssan, skrubbar däck etc. Du är elev och del av besättningen och deltar i allt arbete efter förmåga.

 Du behöver inte ha några  förkunskaper även om det hjälper att vara van att vara ute och tåla att kanske bli kall och våt, och du måste vilja lära dig mer och delta aktivt med sysslorna ombord. Undervisningen sker på individuell nivå. Vi hjälps åt att lära varandra.

Ombord får du god mat och vara med om en mängd kul och spännande upplevelser.

Väder och vind är avgörande för seglingarna och skepparen kan bli tvungen att göra ändring i respektive seglings program. Hittills har vi emellertid nästan alltid kunna genomföra seglingarna så som vi planerat.

Priserna inkluderar helpension.

 

 

 

Vår verksamhet och Coronavisruset

Det är annorlunda förutsättningar för vår verksamhet i år. Styrelsen beslutade den 7 maj att ställa in alla seglingar fram till 21 augusti utom ungdomskurserna. Grundkurserna i juni och augusti och Nordisk skutträff samt sjörövarseglingarna är de vi planerar att genomföra. Dock är själva arrangemanget för Nordisk Skutträff i Fredrikstad inställt men vi har fullt fokus på att göra en bra fortsättnings- och äventyrssegling ändå.

Vi följer utvecklingen kontinuerligt vilket innebär att även återstående seglingar kan komma att ställas in om myndigheterna ändrar sin information.

Nuvarande beslutsläge (2020-05-07):

Försommar Bohuslän Inställd

 1. Grundkurs 1 Genomförs
 2. Nordisk skutsegling Genomförs med reviderat utförande
 3. Bohuslän högsommar Inställd
 4. Kattegatt Danmark Inställd
 5. Fyn Rundt Inställd
 6. Danska Pärlor Inställd
 7. Sjörövare 1 Genomförs
 8. Sjörövare 2 Genomförs
 9. Sjörövare 3 Genomförs
 10. Grundkurs 2 Genomförs
 11. Tjörn Runt Inställd
 12. Senior Inställd
 13. Sensommar Bohuslän Genomförs

Ungdomskurser

Grundkurs ungdom

13 – 18 juni alt. 8 – 14 augusti

För dig som inte seglat skuta eller har begränsad seglingserfarenhet. Tillsammans har vi kul medan vi upptäcker segling, navigering och sjömanskap på en skuta.

Läs mer
För dig som inte seglat skuta eller har begränsad seglingserfarenhet. Tillsammans har vi kul medan vi upptäcker segling, navigering och sjömanskap på en skuta. Du får också chans att klättra i masterna och ha sommarlov med glass och bad. Vi seglar längs vår vackra bohuskust med möjlighet till någon avstickare. Vår fina T-shirt ingår i priset.Du får chans att klättra i masterna och ha sommarlov med glass och bad. Vi seglar längs vår vackra Bohuskust med möjlighet till någon avstickare.

Vår fina T-shirt ingår i priset.

OBS! Det finns möjlighet att söka stipendium för ungdomar upp till 18 år. Hör med kansliet när du anmäler dig.

I priset ingår en återträffsegling till självkostnadspris. Läs längre ner i programmet.

Segling 1

Påmönstring: 13 juni kl. 9 i Skärhamn
Avmönstring: 18 juni kl. 16 i Skärhamn
Lägsta ålder: Fullgjort åk 6
Pris: 4500:-
Bokningsnummer: 2

Segling 2

Påmönstring: 8 augusti kl. 9 i Skärhamn
Avmönstring: 14 augusti kl. 16 i Skärhamn
Lägsta ålder: Fullgjort åk 7.
Pris: 5100:-
Bokningsnummer: 11

Ungdomskurser

Nordisk skutträff

28 juni – 5 juli

Nordisk skutträff riktar sig till dig som är redo för nästa nivå. Actionfylld segling, med tävling, gemenskap med vännerna ombord och på andra båtar.

Läs mer
Vi mönstrar på båten och hela besättningen hjälps åt att svetsa samman gruppen både socialt och seglingsmässigt för att senare möta upp andra skutor i Fredrikstad för att segla ”Nordisk Skutträff”. En favorit i repris från förra årets tävling.

Under tre dagar blir det segling tillsammans med andra skutor från Sverige, Norge och Danmark. Första tävlingsmomentet är en 12 timmars segling där man tävlar i antal seglade distans genom att samla olika punkter fram till destinationen för resterande tävlingar. De två andra tävlingsdagarna är fyllda med kappsegling på mindre banor där man kommer närmare varandra i intensiv segling med många slag och gippar.

På kvällarna samlas besättningarna tillsammans för aktiviteter och middagar i land. Seglingen tar oss bl a till Fredrikstad och Isegran.

OBS! Det finns möjlighet att söka stipendium för ungdomar upp till 18 år. Hör med kansliet när du anmäler dig.

I priset ingår en återträffsegling till självkostnadspris. Läs längre ner i programmet.

Påmönstring: 28 juni kl. 9 i Skärhamn
Avmönstring: 5 juli kl. 14 i Strömstad
Lägsta ålder: Fullgjort åk 8 eller seglat
nybörjarkurs.
Pris: 5 700:-
Bokningsnummer: 3

UNGDOM OCH VUXEN

Äventyrssegling Kattegatt & Danmark

11 – 18 juli

För dig 16-30 år men även för äldre som vill segla mycket och uppleva Danmarks övärld, den genuina miljön och härliga stränder.

Läs mer
Efter vi korsat Kattegatt tar vi oss längs den danska kusten med alla pärlor. Detta kommer bli en fantastisk segling fylld av vackra platser att uppleva och se längs vägen. Målet är att segla mycket och förhoppningsvis komma till någon eller några av de mer svårtillgängliga danska öarna och deras fantastiska små samhällen. Hur lång varje sträcka blir beror naturligtvis på väder och vind men du får vara beredd på åtminstone en nattsegling. Kanske du då först hamnar i södra Danmark innan vi når slutmålet i Korsör. Vi hoppas stöta på någon av de andra skutorna som är på väg ned mot Fyn Runt seglingen och kanske segla tillsammans en bit.

Påmönstring: 11 juli kl. 09 Skärhamn.
Avmönstring: 18 juli kl. 14 Korsör.
Lägsta ålder: 16 år
Pris: yngre än 25 år 5700:- 25 år och äldre 7100:- Kostnad för buss tillkommer.
BOKNINGSNUMMER: 5

Vuxenkurser långseglingar

Högsommar i Bohuslän

6 – 10 juli

Vi seglar i Bohusläns vackra leder och gör strandhugg både i olika samhällen och i naturhamnar.

Läs mer
Förhoppningen är att vädret är sånt att det lockar till bad. Varför inte hoppa ner i kristallklart vatten direkt från däcket på Atene?

Påmönstring: 5 juli kl. 14 Strömstad
Avmönstring: 10 juli kl. 16 Skärhamn
Lägsta ålder: 18
Pris: 6100:-
Bokningsnummer: 4

Vuxenkurser långseglingar

Fyn rundt

18 – 25 juli

Kust och hyggesegling med kappseglingsinslag. Segling i skyddade vatten tillsammans med andra skutor från Norge, Sverige och Danmark.

Läs mer
Trevliga kappseglingar på dagarna och sedan samling i en ny hamn för härligt danskt gemyt på kvällen. Det är en oslagbar känsla att se alla dessa skutor av
olika karaktärer tillsammans i tighta vändningar, gippar och slag.

Tävlingen startar med en gemensam uppsamling i Nyborg och avslutas i Middelfart där priser delas ut i samband med en härlig avslutningsmiddag.

Påmönstring: 18 juli kl. 14 Korsör
Avmönstring: 25 juli kl. 14 Middelfart
Lägsta ålder: 18 år
Pris: 7600:- Kostnad buss tillkommer.
Bokningsnummer: 6

Vuxenkurser långseglingar

Danska pärlor

25 juli – 1 augusti

Vi avnjuter högsommarn i den danska arkipelagen och över Kattegatts böljor på väg norr över. Ett av världens absolut bästa seglingsområden och ett vatten som Atene är byggd för.

Läs mer
Väder, vind och plats i hamnarna påverkar hur långa etapper vi seglar. Stora chanser till att det kan bli någon fin nattsegling och möjligheter att få glida fram med alla segel satta. Det finns många vackra och gemytliga platser att ta sig till som t.ex. Samsö, Ebeltoft på Jyllänska fastlandet, och den lilla fina pärlan Anholt mitt ute i Kattegatt och lite längre norr ut Laesö. Alla platser som kan erbjuda härliga sandstränder, mysig dansk bebyggelse och gott öl.

På norra Jylland har vi sedan Saeby, Strandby, Albaek och Skagen. Även dessa med genuin dansk prägel. Från Danmark väntar en fin översegling till Bohuskusten för att avsluta i Skärhamn.

Påmönstring: 25 juli kl. 14 Middelfart
Avmönstring: 1 augusti kl. 16 Skärhamn
Lägsta ålder: 18 år
Pris: 7100:- Kostnad buss tillkommer.
Bokningsnummer: 7

Seniorsegling i Bohuslän 50+

Senior Västkusten

16 – 21 augusti

Vi upplever kusten i en tid när den är som bäst, då värsta sommarhetsen är över och Bohuslän börjar bli tomt igen. Det är lätt att hitta en god hamn av något slag där man kan fritt ströva över klipporna eller bland husen.

Läs mer
Du får lära dig grunderna i skutsegling medan vi seglar och upplever vår vackra natur och några av våra unika kustsamhällen. Väder och vind avgör naturligtvis var vi seglar och vart vi kommer. Om vi har tur kan det bli Kosteröarna som hägrar i norr eller Käringön i väster men även någon av våra gamla fyr- och lotsplatser som Väderöarna längst ut i väster eller Vinga.

Segling i mestadels skyddade vatten. Vi siktar mot en blandning av natur och kulturupplevelser och mycket segling.

Påmönstring: 15 augusti kl. 18 i Skärhamn
Avmönstring: 21 augusti kl. 16 i Skärhamn
Lägsta ålder: 50 år
Pris: 6100:-
Bokningsnummer: 13

Vuxenkurser
2 -3 dagars segling

Försommar i Bohuslän

15 – 17 maj

En helg med segling, trevliga seglarkamrater av blandad ålder och god mat. Vi seglar i södra och mellersta Bohusläns skyddade vatten i en tid när naturen brukar visa sig från sin vackraste sida.

Läs mer
Blått hav och vackert grå klippor omslutna av nyutslagen grönska, violetta trift och styrmorsvioler.Blått hav och vackert grå klippor omslutna av nyutslagen grönska, violetta trift och tyrmorsvioler.

Strandskator och tärnor har anlänt och tillsammans med måsar och andra kustens fåglar förskönar de luftrummet med sina karaktäristiska läten. Strandhugg i kustsamhällen och naturhamn när det är folktomt och vi kanströva fritt bland hus och bryggor.

Pärlor som Käringön, Gullholmen och Kornöarnaär möjliga mål.Vart vi tar vägen berorpå väder och vind.

Påmönstring: 15 maj kl. 18 Skärhamn. Avmönstring: 17 maj    kl. 16 Skärhamn.    Lägsta ålder:  18 år, yngre i målsmans sällskap.
Pris: 2500 :-
Bokningsnummer: 1

Vuxenkurser
2 -3 dagars segling

Sensommar i Bohuslän

21 – 23 augusti

En fantastisk helg under sensommaren då havet fortfarande är varmt, lugnet lägger sig på kusten och skärgården visar sitt bästa jag. Möjlighet till svala mareldsbad på klippor av granit.

Läs mer
Vi seglar dit vindarna bär och du är en del av besättningen.

Segling passar dig som vill lära dig grunderna i skutsegling medan vi seglar och upplever vår vackra natur och några av våra unika kustsamhällen. Det blir segling i mellersta och södra Bohuslän i mestadels skyddade vatten.

Påmönstring: 21 augusti kl. 18 i Skärhamn
Avmönstring: 23 augusti kl. 16 i Skärhamn
Lägsta ålder: 18 år, yngre i målsmans sällskap
Pris: 2500:-
Bokningsnummer: 14

Korta seglingar

Sillens dag

Klädesholmen 6 juni kl. 10 – 16

Vi ligger ett antal timmar på Klädesholmen och njuter av allt kring den goda sillen.

Krävs ingen anmälan.

Läs mer
Avgång kl 10.00 från Atenes brygga i Skärhamn. Åter i Skärhamn 16.00.

Korta seglingar

Sjörövarsegling 1

Onsdag 5 augusti

Detta är kanske våra allra mest populära seglingar. Passar för barn mellan 3 – 12 år
och mor, far, mor- eller farföräldrar.

Läs mer
Avgång: Skärhamn kl. 10. Åter kl. 16
Pris: Vuxen med 1 barn 700:-
Ytterligare barn 200:-
Bokningsnummer: 8

Korta seglingar

Sjörövarsegling 2

Torsdag 6 augusti

Detta är kanske våra allra mest populära seglingar. Passar för barn mellan 3 – 12 år
och mor, far, mor- eller farföräldrar.

Läs mer
Avgång: Skärhamn kl. 10. Åter kl. 16
Pris: Vuxen med 1 barn 700:-
Ytterligare barn 200:-
Bokningsnummer: 9

Korta seglingar

Sjörövarsegling 3

Fredag 7 augusti

Detta är kanske våra allra mest populära seglingar. Passar för barn mellan 3 – 12 år
och mor, far, mor- eller farföräldrar.

Läs mer
Avgång: Skärhamn kl. 10. Åter kl. 16
Pris: Vuxen med 1 barn 700:-
Ytterligare barn 200:-
Bokningsnummer: 10

Korta seglingar

Tjörn runt

15 augusti

Ett fantastiskt sätt att uppleva den stora kappseglingen och samtidigt njuta av vår vackra ö.

Läs mer
Påmönstring: 15 augusti kl. 9 i Skärhamn
Avgång: Skärhamn kl. 9. Åter kl. 16
Pris: vuxen 600:- barn 200:-
Bokningsnummer: 12

 

Återträff 1

18 – 20 september

För de som seglat grundkurs.

Läs mer
Pris: 400:-
Bokningsnummer: 15

Återträff 2

25 -27 september

För de som seglat Nordisk skutträff.

Läs mer
Pris: 400:-
Bokningsnummer: 16

Anmälan till segling

För längre sommarseglingar ska anmälningsavgiften, 1000 kr, betalas senast 14 dagar efter anmälan. Resterande belopp betalas senast 1 maj. Priset inkluderar helpension.

Du ska kunna simma 200 m och ha en giltig olycksfallsförsäkring.

Föreningen M/S Atene förbehåller sig rätten att ändra i kursprogrammet. Berörda elever kommer i så fall att meddelas.

Sommarseglingarna med Atene sker i samarbete med: