Upplevelser, gemenskap & äventyr

Seglingsprogram 2021

Seglingarna är en upplevelse men också en utbildning. Du är med och sätter segel, styr, navigerar, hjälper kocken i byssan, skrubbar däck etc. Du är elev och del av besättningen och deltar i allt arbete efter förmåga.

Du behöver inte ha några  förkunskaper även om det hjälper att vara van att vara ute och tåla att kanske bli kall och våt, och du måste vilja lära dig mer och delta aktivt med sysslorna ombord. Undervisningen sker på individuell nivå. Vi hjälps åt att lära varandra.

Ombord får du god mat och vara med om en mängd kul och spännande upplevelser.

Väder och vind är avgörande för seglingarna och skepparen kan bli tvungen att göra ändring i respektive seglings program. Hittills har vi emellertid nästan alltid kunna genomföra seglingarna så som vi planerat.

Priserna inkluderar helpension.

Vår verksamhet och Coronavisruset

Vi följer utvecklingen kontinuerligt och anpassar seglingar och andra aktiviteter efter myndigheternas bestämmelser och rekommendationer.

Ungdomskurser

Grundkurs ungdom ett och två

19 – 24 juni Fullbokad
alt. 7 – 13 augusti

För dig som inte seglat skuta eller har begränsad seglingserfarenhet. Tillsammans har vi kul medan vi upptäcker segling, navigering och sjömanskap.

Läs mer

Du får hissa och trimma seglen, styra, svabba däck m.m. men även chans att ligga och slappa i hajnätet eller klättra i riggen och masterna. Och det blir naturligtvis möjligheter till sommarlov med bad. Kioskbesök och en och annan glass kan det också bli. Vi seglar längs vår vackra Bohuskust med möjlighet till någon avstickare.

Vår fina T-shirt ingår i priset.

OBS! Det finns möjlighet att söka stipendium för ungdomar upp till 18 år. Hör med kansliet när du anmäler dig.

I priset ingår en återträffsegling till självkostnadspris. Läs längre ner i programmet.

Segling ett FULLBOKAD

Påmönstring: 19 juni kl. 9 i Skärhamn
Avmönstring: 24 juni kl. 16 i Skärhamn
Lägsta ålder: Fullgjort åk 6
Pris: 4500:-
Bokningsnummer: 3

Segling två PLATS KVAR

Påmönstring: 7 augusti kl. 9 i Skärhamn
Avmönstring: 13 augusti kl. 16 i Skärhamn
Lägsta ålder: Fullgjort åk 7.
Pris: 5250:-
Bokningsnummer: 8

Ungdomskurser

Nordisk skutträff

27 juni – 5 juli

Nordisk skutträff riktar sig till dig som är redo för nästa nivå. Actionfylld segling, med tävling, gemenskap med vännerna ombord och på andra båtar.

Läs mer

Vi mönstrar på båten och hela besättningen hjälps åt att svetsa samman gruppen både socialt och seglingsmässigt för att senare möta upp andra skutor i Fredrikstad för att segla ”Nordisk Skutträff”. En favorit i repris från förra årets tävling.

Under tre dagar blir det segling tillsammans med andra skutor från Sverige, Norge och Danmark. Första tävlingsmomentet är en 12 timmars segling där man tävlar i antal seglade distans genom att samla olika punkter fram till destinationen för resterande tävlingar. De två andra tävlingsdagarna är fyllda med kappsegling på mindre banor där man kommer närmare varandra i intensiv segling med många slag och gippar.

På kvällarna samlas besättningarna tillsammans för aktiviteter och middagar i land. Seglingen tar oss bl a till Fredrikstad och Isegran.

OBS! Det finns möjlighet att söka stipendium för ungdomar upp till 18 år. Hör med kansliet när du anmäler dig.

I priset ingår en återträffsegling till självkostnadspris. Läs längre ner i programmet.

Påmönstring: 27 juni kl. 9 i Skärhamn
Avmönstring: 5 juli kl. 14 i Strömstad
Lägsta ålder: Fullgjort åk 9 eller seglat
fortsättningskurs/äventyrssegling.
Pris: 7 000:-
Bokningsnummer: 4

UNGDOMSKURSER

Äventyrssegling

16 – 24  juli

Under 9 dagar ligger fokus på äventyr, segling, upplevelser och härligt umgänge med likasinnade. Den här gången över Kattegatt och ner till de danska kusterna.

Läs mer

Kanske med möjlighet att pröva på första nattseglingen. Nu använder vi och fördjupar våra kunskaper från grundkursen samtidigt som vi lär oss mer. Vi startar vår segling i Skärhamn, tar oss ner längs svenska kusten och vid lämpligt tillfälle korsar vi Kattegatt.

Atene är här nere i Stora bält verkligen i sitt hemmavatten. Det var för de här vattnen hon byggdes för 111 år sedan och här brukar hennes fördelar verkligen komma till sin rätt. Skyddade vatten i danska ö-världen. Här finns många fina hamnar och flera öar att välja mellan som t.ex Ebeltoft, Samsö, Anholt och Läsö. Alla med härligt

OBS! Det finns möjlighet att söka stipendium för ungdomar upp till 18 år. Hör med kansliet när du anmäler dig.

I priset ingår en återträffsegling till självkostnadspris. Läs längre ner i programmet.

Påmönstring: 16 juli kl. 09 Skärhamn.
Avmönstring: 24 juli kl. 14 Korsör.
Lägsta ålder: Fullgjort åk 8 eller seglat grundkurs. Vår fina t-shirt och bussresan ingår i priset
Pris: 6500:-
BOKNINGSNUMMER: 5

Vuxenkurser helg

Försommar i Bohuslän

21 – 23 maj

En helg med segling, trevliga seglarkamrater av blandad ålder och god mat. Vi seglar i södra och mellersta Bohusläns skyddade vatten i en tid när naturen brukar visa sig från sin vackraste sida.

Läs mer

Blått hav och vackert grå klippor omslutna av nyutslagen grönska, violetta trift och styrmorsvioler.

Strandskator och tärnor har anlänt och tillsammans med måsar och andra av kustens fåglar förskönar de luftrummet med sina karaktäristiska läten. Strandhugg i kustsamhällen och naturhamn när det är folktomt och vi kan ströva fritt bland hus och bryggor. Pärlor som Käringön, Gullhol-men och Kornöarna är möjliga mål. Vart vi tar vägen beror på väder och vind.

Påmönstring: 21 maj kl. 18 Skärhamn
Avmönstring: 23 maj kl. 15 Skärhamn
Lägsta ålder: 18, yngre i målsmans sällskap.
Pris: 2500:-
Bokningsnummer: 2

Vuxenkurser långseglingar

Fyn rundt

24 -31 juli

Kust och hyggesegling, men också kappsegling med ett sjuttiotal andra skutor från  Sverige, Danmark, Holland, Tyskland m fl. Härliga race på dagarna varvas med mycket trevliga arrangemang på kvällarna.

Läs mer

Våra danska värdar brukar vara helt fantastiska. Ett uppbåd av marknads- och matstånd, artister och massor av upptåg följer skutorna till de olika hamnarna. Känslan att befinna sig i detta skuteldorado är överväldigande. På dagarna vill vi helst se så många skutor som möjligt akteröver. På kvällarna är vi ofta bjudna ombord för umgänge med våra trevliga konkurrenter.

Påmönstring: 24 juli kl. 14 Korsör
Avmönstring: 31 juli kl. 14 Middelfart
Lägsta ålder: 18 år
Pris: 7800:- Kostnad för buss tillkommer.
Bokningsnummer: 6

Vuxenkurser långseglingar

Danska pärlor

31 juli – 6 augusti

Äventyrssegling och danskt hygge  med fokus på segling, upplevelser och härligt umgänge med likasinnade. Vi tror på en fantastisk segling fylld av vackra platser att se och uppleva längs vägen.

Läs mer

Detta är ett av världens bästa seglingsområden med skyddade vatten. Stora möjligheter att vi får glida fram med alla segel satta och kanske få någon spännande nattsegling genom dessa vatten som Atene en gång byggdes för. I Danmark finns många vackra och gemytliga öar och platser att ta sig till som t ex. Samsö, den lilla fina ön Anholt mitt ute i Kattegatt och Läsö. På Jyllänska fastlandet är Ebeltoft en riktig pärla. Många platser med mysig bebyggelse. Gott öl, speciellt gemyt och stränder så du kan få härlig sand mellan tårna och fina bad. Som alltid är segling i fokus. Väder och vind samt plats i hamnarna påverkar vart vi går och hur långa etapper vi seglar. Äventyret startar med bussresa från Skärhamn eller om du väljer att ta dig till Fyn på egen hand.

Påmönstring: 31 juli kl. 14 Middelfart
Avmönstring: 6 augusti kl. 16 Skärhamn
Lägsta ålder: 18 år
Pris: 6500:- Kostnad för buss tillkommer.
Bokningsnummer: 7

Seniorsegling i Bohuskusten 50+

Senior Västkusten

14 – 20 augusti

Segling i Bohusläns skärgård för oss som är 50+ Vi seglar och upplever kusten i en tid när den är som bäst, då värsta sommarhetsen är över i Bohuslän.

Läs mer

En tid då det är lätt att hitta en god hamn och man kan ströva fritt över klipporna eller bland husen. Du får lära dig grunderna i skutsegling medan vi seglar och upplever vår vackra natur och några av våra unika kustsamhällen. Vi prioriterar platser dit man inte så lätt kan ta sig och det inte är någon biltrafik. Kosteröarna hägrar i norr och Käringön i väster men också Kornöarna eller Gullholmen. Har vi tur med vädret kan det bli någon av våra gamla fyr- och lotsplatser som Väderöarna, Hållö, Måseskär eller Vinga. Väder och vind avgör naturligtvis var vi seglar och vart vi kommer. Segling i mestadels skyddade vatten. Vi siktar mot en blandning av natur- och kulturupplevelser och mycket segling.

Påmönstring: 14 augusti kl. 10 i Skärhamn
Avmönstring: 20 augusti kl. 14 i Skärhamn
Lägsta ålder: 50 år
Pris: 6300:-
Bokningsnummer: 10

Vuxenkurser helg

Sensommar i bohuslän

27 – 29 augusti

En fantastisk helg under sensommaren då havet fortfarande är varmt, lugnet lägger sig på kusten och skärgården visar sitt bästa jag. Möjlighet till svala mareldsbad på klippor av granit.

Läs mer

Vi seglar dit vindarna bär och du är en del av besättningen. Seglingen passar dig som vill lära dig grunderna i skutsegling medan vi seglar och upplever vår vackra natur och några av våra unika kustsamhällen. Det blir segling i mellersta och södra Bohuslän i mestadels skyddade vatten.

Påmönstring: 27 augusti kl. 18 Skärhamn. Avmönstring: 29 augusti  kl. 15 Skärhamn.    Lägsta ålder:  18 år, yngre i målsmans sällskap.
Pris: 2500 :-
Bokningsnummer: 11

Återträff ett

17 – 19 september

För de som seglat grundkurs.

Här har du chans att träffa dina kompisar från sommarens segling och återuppleva livet ombord samtidigt som du kommer vidare och laddar för nästa års seglingar.

Läs mer
Påmönstring 17 september kl 18 Skärhamn
Avmönstring 19 september kl 15 Skärhamn
Pris: 400:-
Bokningsnummer: 12

Återträff två

24 -26 september

För de som seglat Äventyrssegling eller Nordisk skutträff. Här har du chans att träffa dina kompisar från sommarens segling och återuppleva livet ombord samtidigt som du kommer vidare och laddar för nästa års seglingar.

Läs mer
Påmönstring: 24 september kl 18 Skärhamn
Avmönstring: 26 septeember kl 15 Skärhamn
Pris: 400:-
Bokningsnummer: 13

Anmälan till segling

För längre sommarseglingar ska anmälningsavgiften, 1000 kr, betalas senast 14 dagar efter anmälan. Resterande belopp betalas senast 1 maj. Priset inkluderar helpension.

Du ska kunna simma 200 m och ha en giltig olycksfallsförsäkring.

Föreningen M/S Atene förbehåller sig rätten att ändra i kursprogrammet. Berörda elever kommer i så fall att meddelas.

Sommarseglingarna med Atene sker i samarbete med: